Citrus Logo Image

Як почистити пральну машину від накипу, бруду та плісняви: покрокова інструкція

1090 переглядів

Зміст:

Охайний зовнішній вигляд та ідеально чистий одяг із приємним ароматом - про це мріє кожен. Також ми дбаємо про затишок у нашому домі, який створюють випрані штори на вікнах, чиста постільна білизна та домашній текстиль. Для підтримання чистоти одягу та інших речей використовується пральна машина. Надійна помічниця в побуті, обійтися без якої неможливо. А для того, щоб вона справно виконувала свої функції, їй потрібен догляд - чистка пральної машини.


Чому важливо чистити пральну машину регулярно

Жорстка вода з частинками іржі - головний ворог будь-якого побутового приладу, зокрема й пралки. Наліт з часом накопичується на трубчастому електронагрівачі та інших деталях агрегату. До складу нальоту входять солі кальцію, магнію, натрію. Під час контакту з водою утворюється луг, що роз'їдає гумові та пластикові деталі. А в умовах постійної вологості і тепла виникає глинистий бруд у пральній машині. Він блокує фільтр зливу та зливний шланг.

Наслідки можуть бути жахливими, якщо не почистити пральну машину своєчасно:

  • після прання на одязі з'являються плями;
  • з барабана виходить неприємний запах;
  • через товстий шар нальоту ТЕН не нагріває воду, а в результаті може перегоріти;
  • через те, що фільтри забиваються, пралка працює некоректно - не набирає і не зливає воду, починає видавати гучні звуки, торохтіти і вібрувати;
  • збільшується витрата води та електроенергії, процес прання займає більше часу.

Зрештою агрегат виходить з ладу і йому потрібна заміна. Допустити цього ніяк не можна. Пропонуємо кілька простих і перевірених способів, які допоможуть ефективно почистити пральну машину від накипу, цвілі, бруду та захистити від поломок.


Як і чим чистити барабан пральної машини

Поява накипу і неприємного болотного запаху свідчить про те, що час почистити барабан пральної машини. Способи ефективного чищення барабана:

  1. Хлорним відбілювачем;
  2. За допомогою лимонної кислоти;
  3. Водою з содою, при цьому в сам барабан доливають трохи оцту;
  4. За допомогою спеціальних таблеток - вони можуть почистити пральну машину від запаху, плісняви, а також видалити наліт із ТЕНа.

Очищення пральної машини хлорним відбілювачем

Копійчаний засіб, який є в кожному магазині. Працювати з відбілювачем потрібно в рукавичках. Залийте в барабан не більше 100 мг хлорного відбілювача і запустіть прання без білизни. Вибирайте режим з температурою не нижче 60°С. Хлорний відбілювач ефективно очищає не тільки бак, а й внутрішні деталі. Проте перед використанням цього методу переконайтеся, що виробник в інструкції не забороняє мити пральну машину відбілювачем. По завершенню сервісного прання витріть барабан і еластичну манжету.


Лайфхак: як почистити пральну машину лимонною кислотою

Ще один недорогий і широко доступний засіб для ефективного очищення - лимонна кислота в пральну машину, яка почистить барабан до блиску, розчинить наліт і ефективно промиє "нутрощі" вашої машинки-автомат. Домогосподарки використовують кілька способів:

  1. З лимонною кислотою і кальцинованою содою

Кілька пакетиків кислоти (100-150 г) потрібно всипати у відсік для порошку. Туди ж додаємо 2 - 4 чайні ложки кальцинованої соди. Починаємо холосте прання в режимі "Бавовна" за температури не нижче 40°С. Віджимання не використовуємо.

  1. Лимонною кислотою

100-200 грам кислоти засипаємо в лоток і запускаємо прання за температури до 60°С. Сервісне прання при високій температурі з додаванням лимонної кислоти потрібно виконувати регулярно. Результат вас обов'язково порадує: блискучий бак і приємний аромат з машинки.

  1. З лимонною кислотою і хлоркою

Розчин хлору посилює дію кислоти. Лимонну кислоту засипають у лоток, а хлорку (одну склянку) заливають у барабан. Встановлюємо режим "Бавовна" і запускаємо процес. Після закінчення протираємо барабан і залишаємо дверцята відкритими. Режим віджимання вмикати не потрібно.


У деяких домогосподарок виникає питання:

  • Скільки брати лимонної кислоти для чищення пральної машини?

Оскільки цей метод належить до народних, для чищення пральної машини лимонною кислотою точні пропорції не створювалися. Крім того, обсяг кислоти залежить від ступеня забруднення і товщини нальоту. Але перестаратися теж шкідливо, оскільки лимонна кислота може роз'їдати пластикові та гумові деталі. Тому дотримуйтеся таких рекомендацій:

а) завантаження бака 4 кг - 50-60 грам

б) об'єм 5 кг - два пакетики кислоти по 90-100 грамів;

в) скільки потрібно лимонної кислоти для пральної машини на 6 кг - 100-120 грамів.

Тобто, приблизно 25 грам лимонної кислоти на один кілограм;

Профілактика пральної машини лимонною кислотою - не єдиний спосіб підтримувати чистоту. З інших цікавих "народних" методів можна виділити спосіб із застосуванням Coca-Cola. Цей напій не тільки добре втамовує спрагу. Його нерідко використовують для видалення іржі та очищення ТЕНа від накипу. Залийте в барабан машинки 2-3 літри Кока-коли і запустіть цикл прання з нагріванням до 60 градусів. Від накипу не залишиться й сліду.

Манжета і гумові ущільнювачі пралки - як почистити від бруду

Ще одне "хворе" місце - манжета ущільнювача. Під гумкою з часом збирається багато бруду, поширюється пліснява і виходить неприємний запах. Після кожного прання манжету рекомендують ретельно протирати. А більш складних забруднень позбутися можна таким чином. Візьміть:

  • зубну щітку;
  • кухонну губку;
  • білизну гель.

Гель щедро наносять по всьому колу ущільнювальної манжети. Дають деякий час постояти. Потім за допомогою зубної щітки видаляють найскладніші забруднення. Кухонна губка добре вбирає вологу і протирає манжету насухо. Вельми простий і ефективний метод.


Чищення лотка для порошку

Якщо вирішили капітально помити пральну машину, увагу необхідно приділити і кюветі для мийних засобів - лотку. Частинки прального порошку і залишки кондиціонера ополіскувача можуть накопичуватися під кюветою. А це сприятливе середовище для мікроорганізмів. Через що з'являються плями цвілі та неприємний запах.

Чищення лотка починається з його вилучення. У пральних машинах Samsung або LG досить натиснути на кнопку в центральній частині кювети. Повозитися доведеться власникам пральних машин Indesit - тут лоток потрібно витягувати вкрай уважно, щоб не пошкодити зубчасті кріплення;

Після виймання ретельно протріть порожнину за лотком. А саму кювету потрібно замочити в розчині відбілювача, соди з оцтом або інших засобів протягом 30 хвилин і більше залежно від ступеня забруднення. Якщо ж бруд і наліт не розчиняються, доведеться попрацювати губкою або зубною щіткою. Чистка кювети для порошку - важлива складова профілактики пральної машини.

Чищення зливного фільтра

Якщо у вас машинка-автомат із фронтальним завантаженням, внизу під люком праворуч розташована панель, за якою знаходиться зливний фільтр. Чистять його за таким алгоритмом:

  • обов'язково відключіть машину від мережі, діставши вилку з розетки;
  • під лючок покладіть ганчір'я або дрібний таз для зливу води;
  • вручну, або за допомогою плоскогубців і викрутки (залежно від моделі та вимог в інструкції) відкрутіть фільтр;
  • промийте його під потоком теплої води - при цьому ви можете помітити ворсинки, сірники та інші забруднення.

Висушіть фільтр і встановіть назад, закрутивши до упору.


Чистка ТЕНа, шлангів, внутрішніх деталей

Не будемо розповідати про те, як розібрати корпус машинки, щоб дістатися до її внутрішнього устрою. Щойно ви вирішили почистити пральну машину лимонною кислотою, ви автоматично очищаєте ТЕН, насос і зливний шланг, тому що саме через них проходить вода з барабана.

Заливний шланг і фільтр також потребують періодичного обслуговування. Якщо заливний фільтр забитий, блокується подача води в барабан. Алгоритм його очищення:

  • відключіть пралку від мережі електропостачання;
  • перекрийте подачу води;
  • забезпечте доступ до шлангів на задній панелі;
  • відкрутіть заливний шланг проти годинникової стрілки - підставте під нього таз для збору рідини;
  • за допомогою пінцета або плоскогубців витягніть сітчастий заливний фільтр - його потрібно промити під проточною водою.

У деяких моделях заливний фільтр складається з двох окремих сіточок. Кожну потрібно дістати і промити. Після чого фільтр встановлюють на місце, прикручують шланг і перевіряють, чи не тече вода з-під гайки.


Рекомендації з догляду за пральною машиною

Профілактика пральної машини, очищення фільтрів від солей і піску - важливі для підтримки її працездатності. Наступні рекомендації також необхідно врахувати:

  • не засипайте занадто багато порошку, суворо дотримуйтеся дозування;
  • використовуйте дорогі порошки, які не тільки добре перуть, а й очищають пральну машинку від накипу;
  • уникайте прання старих і зношених речей - від них залишається багато сміття, яке забиває фільтри;
  • перед пранням сильно забруднених речей попередньо очищайте їх або замочуйте в тазику з пральним порошком;
  • використовуйте капсули та засоби від накипу під час кожного прання.

Сервісне прання на максимальній температурі з додаванням перевірених покупних засобів від накипу - ще один гарний метод позбутися цвілі та неприємних запахів. А після закінчення циклу залишайте дверцята відкритими, щоб усередині не з'являвся грибок.