Citrus Logo Image

Pro гравцеві приготуватися: коли вийде PlayStation 5 Pro

23919 переглядів

Зміст:

 

PS5 відзначилася величезним приростом продуктивності в порівнянні з 4-м поколінням лінійки. Але оскільки досконалості немає меж, то в співтоваристві геймерів уже розгорнулися гарячі дискусії з питання «чи буде PS5 Pro?». 

У мережі сперечаються не тільки про дату виходу версії, а й про її зовнішній вигляд, технічні специфікації. Ми зібрали і проаналізували все, що відомо про нову ігрову приставку Sony на сьогодні.

Реліз PS5 Pro: коли очікувати?

На тлі того, що офіційного анонсу від виробника немає, у геймерському співтоваристві активно ширяться чутки про реліз вдосконаленої консолі PS5 Pro у квітні-травні 2023 року. Однак, експерти вважають це досить малоймовірним. Головна причина – дефіцит процесорів та інших апаратних компонентів, спричинений обмеженнями на виробництво в період пандемії COVID-19.

Sony випустили PS4 Pro через три роки після релізу базової версії ПС4. Згідно із цією закономірністю, можна очікувати виходу PS 5 Pro цього року. Водночас інженерам компанії-виробника потрібен час на розроблення та тестування технологічних новацій, які дадуть змогу опинитися на крок попереду від новітніх ігрових комп'ютерів. Важливим чинником у цьому аспекті також є рівень цін на «залізо» для ПК і телевізори 8K.

Здебільшого оглядачі індустрії впевнені, що Sony PlayStation 5 Pro з'явиться на ринку в діапазоні від останнього кварталу 2023 до середини 2024 року. Зважаючи на нечислені витоки, Sony планують випустити своє оновлення консолі відразу після релізу нового покоління приставок Xbox Series X. 

За непідтвердженими чутками, ПС 5 Про перебуває у фінальній стадії виробництва. До цього моменту достеменно відомо, що виробник уже подав заявку на отримання патенту на свій новий виріб. Отже, на питання «чи вийде PS5 Pro?» можна однозначно дати позитивну відповідь.

Прогнози щодо продуктивності та апаратної частини

Інсайдери стверджують, що PlayStation 5 Pro буде оснащена надпотужним процесором і відеокартою (RDNA-3 GPU), що забезпечують приголомшливу якість графіки й максимальну плавність анімацій. Поліпшення з погляду роздільної здатності та частоти кадрів покликані зробити ігровий процес реалістичнішим. 

  1. Очікується, що нове покоління процесорів у моделі PlayStation 5 Pro 1TB прискорить роботу сховища даних SSD в порівнянні з оригінальною версією. До речі, можна стверджувати з упевненістю, що обсяг жорсткого диска також буде збільшено. 

  2. За наявною інформацією, нова архітектура AMD (імовірно з 36 обчислювальними блоками та підвищеною тактовою частотою процесора 5-нм Zen 4) споживає більше енергії, але водночас забезпечує значний приріст продуктивності (до 50%) у порівнянні з базовою версією консолі.

  3. Прогнозується, що в «професійній» версії PlayStation 5 також будуть використані інноваційні технології суперсемплінгу, зокрема AMD FidelityFX Super Resolution та Intel XeSS. 

  4. За деякими даними, 5-а консоль ПС Про матиме 32 Гб оперативної пам'яті на борту, що також позитивно позначиться на її графічних можливостях. 

  5. Згідно з очікуваннями, система рідинного охолодження забезпечить тиху і стабільну роботу консолі PS5 Pro, корпус якої буде оснащений зовнішнім оптичним приводом для дисків.

Шанувальники лінійки приставок Sony можуть розраховувати на довгоочікувану підтримку роздільної здатності 8K і вражаючу продуктивність в іграх 4K зі швидкістю 60 fps за увімкненого трасування променів. Зворотна сумісність зі звуковими технологіями Dolby Vision і Atmos – ще одна причина купити ПС5 Про.

Міркування про дизайн

Одна з ключових претензій геймерів до PS 5 – громіздкі габарити, через що консоль практично неможливо інтегрувати в робочу зону. Здебільшого користувачі чекають на більш компактний форм-фактор. Однак з урахуванням планованого впровадження додаткових обчислювальних потужностей, у випадку з ПС 5 Про на це навряд чи варто розраховувати всерйоз. 

Зважаючи на те, що ми бачили в серії PS4, консоль класу Pro буде більшою і вищою за стандартну 5-ту «плойку». Проте, цілком можливо, що Sony незабаром випустять більш «витончену» версію PlayStation 5 Slim.

За прогнозами дизайн Pro консолі ПС5 буде виконаний у стилістиці оригінальної версії, а отже, домінувати в ньому буде біла колірна гама. Хоча любителям темних відтінків не варто засмучуватися, оскільки Sony запропонують користувачам знімні лицьові панелі для корпусу приставки різних кольорів. 

Передбачувана комплектація

Згідно із заявами досить авторитетних інсайдерів, консоль PS5 Pro постачатиметься в комплекті з гарнітурою віртуальної реальності PSVR 2 і новим контролером DualSense Edge з адаптивними тригерами.

 

Скільки коштуватиме PS5 Pro?

На деяких інтернет-майданчиках активно ходять чутки про те, що для PlayStation 5 Pro ціна буде встановлена орієнтовно 500 доларів. Орієнтуючись на тенденції серії PS4, можна зробити припущення про здешевлення базової приставки PlayStation 5 після виходу версії Про.

За інформацією інших джерел, у зв'язку з масштабними технологічними вдосконаленнями ПС 5 Про ціна очікується в межах 600-700 доларів.

Підтверджені факти досить мізерні, проте вже зараз можна сміливо стверджувати, що версія Про не тільки покаже поліпшену продуктивність, а й забезпечить вищу частоту кадрів із підтриманням усіх відеоігор із бек-каталогу. Поки точна дата виходу Playstation 5 Pro невідома, у шанувальників ігрових консолей є час подумати над тим, купити ПС 5 про або дочекатися релізу приставки 6-го покоління.